Družabno

Lovci se znamo po končanih skupnih lovih, po uspešnih delovnih akcijah ali ob praznovanjih in raznih jubilejih tudi družiti in poveseliti, saj na ta način ohranjamo prijateljske vezi med lovci in lovskimi družinami.

Lovci svoje okrogle obletnice praznujemo z lovskimi kolegi dostikrat kar v lovskem domu. To se ponavadi zgodi po končanem občnem zboru, ko je prisotnih večina članov LD. Slavljenjec pogosti prisotne z okusnim odojkom in kozarcem dobrega vina. Seveda ne manjka tudi sladkih priboljškov.


Skupni lovi

V naši LD organiziramo skupne love s pobrateno LD Polšnik in tudi s sosednjimi lovskimi družinami, LD Šentvid pri Stični, LD Krka, pred leti pa tudi z LD Višnja Gora, ki pa je iz neznanih vzrokov od tovrstnega druženja odstopila. Namen skupnih lovov je poleg samega lova predvsem druženje in ohranjanje prijateljskih vezi med člani kot tudi med družinami. Na podpisu listine o pobratenju z LD Polšnik, ki smo jo po dolgih letih skupnega druženja in lovov, svečano podpisali 29. marca leta 2015, smo s strani starešine LD Sevnica dobili povabilo za pobratenje. Povabilo smo z veseljem sprejeli in tudi srečanja na skupnih lovih že potekajo. V prihodnje pa bo treba tudi uradno potrditi prijateljstvo s podpisom listine o pobratenju med LD Sevnica in LD Ivančna Gorica.

V nedeljo 22. oktobra je bil s strani naše lovske družine organiziran skupni lov treh družin. Povabljeni sta bili LD Polšnik in LD Sevnica. Lovovodje so bili Jože Zaman, Gregor Hauptman in Tomaž Kužnik. Starešina je povabil še nekaj lovcev iz drugih družin lova sta se pa udeležila tidi Vasja in Gašper Namestnik, člana KUD Zasavski rogisti. Mogočen zvok lovskih rogov je malo po osmi uri pozval lovce k zboru, pred katerega so stopili lovovodje. Starešina je pozdravil lovce, se jim zahvalil za udeležbo in jim zaželel uspešen lov. Nato je gospodar Gregor Hauptman razložil potek lova, kje in kaj bomo lovili in pozval lovce k previdnosti pri izvajanju lova. Lovili smo v predelu Poljan. Pozdrava lovini žal ni bilo, zato smo se odpravili v lovski dom, kjer sta nam Jože Zaman in Janez Ambrož postregla odlično malico. Prijetno druženje po malici sta nam popestrila rogista Vasja in Gašper z pravim lovskim koncertom. Lepo!


Prijateljstvo s KD Zasavski rogisti

Lovska družina Ivančna Gorica je od leta 1982 tesno povezana s Kulturnim društvom Zasavski rogisti. Žal se je naše sodelovanje začelo ob žalostnih dogodkih, ko smo se z lovskimi častmi in melodijo lovskih rogov poslavljali od naših preminulih lovskih tovarišev. A sčasoma so postali naši spremljevalci tudi ob prijetnejših srečanjih. Kljub svojim družinskim in poklicnim obveznostim nam nikoli ne odrečejo sodelovanja.

Zasavski rogisti so začeli s svojim delom leta 1974, ko sta oče in sin Dane in Vasja Namestnik predvsem z družinskimi člani ustanovila skupino lovskih rogistov. Kmalu so medse privabili tudi prijatelje, ki jim je bila ta vrsta prvinske glasbe všeč. Doslej je v skupini nastopalo že prek trideset rogistov in rogistk. Po dvajsetih letih je umetniško vodenje od očeta Daneta prevzel sin Vasja, lovski mojster in profesor glasbe. V 42 letih delovanja so imeli že prek dva tisoč nastopov po Sloveniji in sosednjih državah.

Tradicionalno prvomajsko druženje z Zasavskimi rogisti. Od leve: Tone Kralj, nn, Gašper Namestnik, Jože Zaman, Dane Namestnik (foto: Z. Lavrič, 2009)

Igrajo le v svoje zadovoljstvo in nastopajo tako v lovskih kot v nelovskih vrstah. Nastopajo z lovskimi, alpskimi in gasilskimi rogovi ter s fanfarami. Delujejo predvsem kot družinski ansambel. Pogosto igrajo kot trobilni kvartet ali kvintet. Po potrebi oblikujejo tudi zabavno zasedbo. Na zahtevnejših nastopih in na snemanjih zagotavljajo njihovo kvaliteto akademsko izobraženi glasbeniki. Posneli so že kar nekaj svoje glasbe na različne nosilce zvokov od avdio in video kaset do zgoščenk.

K uspešnosti jim gotovo pomaga stalno pomlajevanje skupine, lastno pedagoško delo in pestrost v glasbenemizražanju. So tudi med najbolj zaslužnimi za širjenje lovskega roga pri nas in na Hrvaškem, saj so bili učitelji in mentorji mnogim slovenskim in hrvaškim skupinam rogistov. O visoki kvaliteti njihovega izvajanja pričajo številna lovska in nelovska priznanja ter odlikovanja. Med njimi sta tudi najvišje slovensko lovsko priznanje Zlatorogova plaketa in hrvaško odlikovanje Zlati orden. Gallusova listinapa je priznanje za njihove zasluge, da je lovski rog vse manj samo lovski in se vse bolj staplja s splošno slovensko glasbeno kulturo. Zasavski rogisti se prav zares uvrščajo med vodilne rogiste v svojem širšem okolju.


Pobratenje z Lovsko družino Polšnik

Že davnega leta 1976 sta član LD Polšnik Lado Groboljšek in že pokojni član naše družine Rudi Lesjak dala pobudo za sodelovanju med družinama. Vse od tedaj sta družini organizirali skupne love, ki so se jih radi udeleževali lovci obeh družin. Sodelovali smo tudi ob raznih pomembnih dogodkih, kot so obletnice in druge priložnosti. Ker so naši prijatelji odlični organizatorji lovskih krstov, so jih po končanih lovih večkrat izvedli tudi za naše “krščence”. Tako so jim pripravili nepozaben dogodek, ki se ga bodo radi spominjali sami in vsi drugi prisotni lovci z njimi. Vse to naše druženje in prijateljevanje je 29. marca 2015 doživelo pisno potrditev. Na pobudo lovcev LD Polšnik smo se k temu slovesnemu dejanju zbrali v njihovem lovskem domu. Podpisali smo listino o sodelovanju. Prapore sta prekrižala praporščaka Karel Kokalj iz LD Polšnik in Viktor Kastelec iz LD Ivančna Gorica, listino pa sta podpisala predsednika lovskih družin Franc Černe in Jože Zaman.


Lovski krst

Lovski krst je star lovski običaj: to je sprejem novinca v lovsko zeleno bratovščino. praviloma krstijo novinca, ko je lovsko pravično uplenil prvo žival velikega lova (velika divjad). Lovski krst gotovo vsebuje ostanke srednjeveškega obreda sprejemanja med viteze. Najprimernejši čas za krst je neposredno po lovu, na katerem je novinec uplenil veliko divjad. Vodja lova razglasi, da je novinec lovsko pravično uplenil prvo veliko divjad, zato je po starem običaju lahko lovsko krščen. Ko omizje krst odobri sestavi krstno komisijo izkušenih lovcev in duhovitih šaljivcev. V komisiji so predsednik z dvema podpredsednikoma, ki sedejo za mizo na kateri sta leskovka in bokal vina. Pred mizo je daljša klop z uplenjeno divjadjo, ki jo položijo počez. Predsednik pokliče uplenitelja, ki sede na klop. Najprej ga izpraša po njegovih osebnih podatkih. Nato sledijo vprašanja in odgovori o lovskem znanju v šaljivi in duhoviti obliki. Če predsednik ugotovi, da novinec ni preveč spreten v odgovorih, si izmed lovcev lahko izbere zagovornika. Za napačne odgovore,zavajajoče izjave, za nespoštovanje divjadi, lovskih tovarišev ali lovskih psov, lahko komisija kaznuje kandidata z udarci s palico. Udarci naj bodo zmerni.

Krščenec Jože Zaman

Za izvedbo tega lovskega običaja se potroši malo vina-med izpraševanjem, po opravljenih kaznih, ter med posvetovanji-le komisija ter obramba, nikakor pa ne kandidat. Le ta ima na svojo prošnjo, po blagohotni odobritvi komisije, kvečjemu pravico do kozarca vode, da vzdrži napore. Po izpraševanju se predsednik posvetuje s podpredsednikoma in končno razglasi, da je novinec opravil izpit in bo zato lovsko krščen. Kandidatu zapove naj leže na klop, s prsmi na položeni plen. Predsednik krščencu prek glave zlije na vrat nekaj kapelj vina i sicer trikrat zaporedoma, med tem pa govori: “Krstim te v imenu boginje Diane za lovsko čast in poštenje; – v imenu zelene bratovščine za lovske druščine složno življenje;- v imenu navzoče lovske družine za lovsko pravično ravnanje”. Ob vsakem geslu predsednik kandidata s palico rahlo udari po zadnji plati. Preden krščenec vstane poljubi uplenjeno divjad. Predsednik razglasi, da je krščenec postal polnovreden lovski tovariš in član zelene bratovščine, ter ga opomni naj nikoli ne zataji lovske časti in na lovu nikoli lovske pravičnosti. Udarci naj mu bodo v opomin, da v lovstvu pride za vsakim grehom tudi kazen. Krščencu izroči v spomin krstno palico s podpisi komisije. Krščenec palico poljubi, se zahvali za čast in obljubi, da se bo izkazal vrednega in pravičnega lovca. Na koncu stisne predsednik krščencu roko, mu čestita in vsi prisotni si nazdravijo ter izpijejo kozarce do dna.

Krstim te v imenu boginje Diane…

Snemanje filma “Stekle lisice”

V mesecu oktobru, leta 2016 se je za potrebe snemanja filma, naša lovska koča za nekaj dni spremenila v podeželski bife z imenom Bambi.  V spodnji galeriji si lahko pogledate nekaj fotografij s snemanja, ki je večinoma potekalo v večernih in nočnih urah.