Delo pri lovskem domu in v lovišču

Junija 2022 smo lovci LD Ivančna Gorica prenovili fasado na lovskem domu in na novo naredili fasado na hladilnici. Prostor, kjer je hladilnica smo dodatno toplotno izolirali. Dela je izvedel podjetnik Rovanšek.


Zamenjava ograje

Julija 2019 smo zamenjali dotrajano ograjo pred lovskim domom. Novo smo izdelali iz kostanjevega lesa in jo ne bo treba barvati, saj je kostanjev les zelo odporen na vremenske vplive. Delo so opravili sledeči člani: Franc Hauptman, Anton Kralj, Jože Plankar, Stane Škufca in Jože Zaman.


Obnova sanitarij

V spomladanskih mesecih leta 2017 smo prenovili sanitarije. Iz prejšnjih dveh kabin s wc školjkami, od katerih je bila ena opremljena še s “čučavcem”  smo naredili eno prostornejšo, s pisoarjem, wc školko in umivalnikom. Na novo smo položili izolacijo in položili nove keramične ploščice.


Izgradnja hladilnice

V začetku meseca maja, leta 2017, smo končali z izdelavo moderne hladilnice za hrambo divjačine.


Požig drvarnice

V noči na 29. junij leta 2017 nam je neznani požigalec podtaknil požar na lovskem domu in na pomožnem objektu, kjer se nahaja hladilnica, shramba za orodje in drvarnica. K sreči se ogenj, ki ga je podtaknil, na lovski dom ni razširil. Je pa zagorelo pomožno poslopje, kjer so že prej omenjeni prostori. Srečno naključje je hotelo, da se je ponoči proti Debečam vračal mladenič in opazil ogenj, ki se je že dodobra razširil. Sam je pristopil k gašenju, saj imamo v neposredni bližini pipo in kakšnih deset metrov cevi. Toda ogenj je bil premočan in v taki fazi, da ni mogel storiti nič. Poklical je gasilce, ki so po nekaj minutah prišli na lokacijo in pristopili k gašenju. Prvi so prispeli gasilci PGD Metnaj, potem pa še enota PGD Stična. Skupaj so potem ogenj lokalizirali in pogasili.


Ob 0:37 je PGD Metnaj dobil obvestilo o požaru na drvarnici lovskega doma na Mali Goričici. Ob zvoku gasilske sirene so se metnajski gasilci zbrali v domu in kmalu izvotili na kraj požara. Izvozili smo v 7 minutah. Ob prihodu na požar je bil dobršen del objekta v plamenih. Z hitro akcijo smo požar omejili. Medtem je že prispela enota PGD Stična z dvema voziloma. Z usklajenim delovanjem so bili plameni kmalu obvladani. Odstranili smo goreče dele ostrešja in goreča drva iz drvarnice. Pogorel je veliki del ostrešja, električna instalacija, kompresor hladilnice, drva in motorna kosilnica. Akcija je bila zaključena ob tretji uri. Po odhodu enote PGD Stična , so metnajski gasilci še enkrat pregledali objekt in še preventivno zalili potencijalne navarnosti. Kraj si je ogledala še ekipa policije, naredila zapisnik in zbirala informacije.
 V akciji je sodelovalo 12 gasilcev PGD Stična in 7 gasilcev PGD Metnaj. 
Predsednik PGD Metnaj
Miroslav  Tul


Sanacija požara

Že v naslednjih dneh smo lovci LD Ivančna Gorica pristopili k sanaciji škode, ki je nastala v požaru. Ob čiščenju pogorišča smo lahko le žalostno ugotavljali, da je zgorelo ali bilo na drug način poškodovano in uničeno več, kot je bilo videti na prvi pogled. Začeli smo z odstranjevanjem zgorelega ostrešja, ki je bilo pokrito z azbest-cementno kritino. Zaradi ekološko spornega in zdravju škodljivega materiala smo se odločili, da kljub malo večjim stroškom odstranimo tudi del kritine oz. ostrešja, ki je ostal nepoškodovan, saj nam je bila sporna in zdravju škodljiva azbestna kritina že dlje časa “trn v peti”. Odločili smo se, da objekt na novo prekrijemo z opečno kritino, vsled česar pa je bilo potrebno povečati tudi naklon strehe za približno 10 stopinj. Ob požaru so bili poškodovani tudi žlebovi, katere smo tudi zamenjali. Na podstrešju objekta je bil montiran popolnoma nov kompresor za hladilnico, ki je bil v požaru prav tako uničen. Po naši oceni je požar povzročil za približno 6000 eur škode. Delo smo večinoma opravili sami.


Požig lovske opazovalnice

17. januarja 2018, nekaj pred 11. uro so bili gasilci PGD Stična obveščeni, da gori lovska opazovalnica v gozdu nad Spodnjo Drago.
Pohiteli so na intervencijo, dostop do opazovalnice je bil možen iz ceste Stranska vas-Polževo. Ob prihodu na kraj požara je bil zgornji del opazovalnice že v ognju, ki so ga hitro omejili in pogasili. Na požarišče so prišli tudi gasilci PGD Ivančna Gorica in kasneje tudi policista PP Grosuplje zaradi suma požiga.

Polaganje tlakovcev

Ko so bile položene in zasute cevi za odvodnjavanje je bilo treba dvorišče pred lovskim domom ponovno tlakovati s tlakovci. To smo naredili septembra 2010, potem, ko se je nasut materijal nekoliko polegel. Teren smo dodatno utrdili z motorno vibracijsko ploščo, s katero je upravljal Ivan Strmole.


Izgradnja odvodnjavanja

Junija, leta 2010 smo začeli z deli za napeljavo odvodnih cevi za meteorne vode. Dela je vodil naš član Stane Škufca.

Naše preže

Lovci za izvaljanje odstrela parkljaste divjadi in divjih prašičev potrebujemo objekt, ki je od tal dvignjen okoli pet metrov in je postavljen tako, da nam omogoča dober razgled na določen del lovišča, kjer se ponavadi zadržuje divjad. Višina objekta divjadi onemogoča, da s svojim izredno občutljivim vonjem zazna lovca. Visoke preže delimo na način postavitve in sicer na prosto stoječe; zaprte ali odprte in drevesne, kot že ime pove so na različne načine pritrjene na drevo. Drevesne preže potrebujejo več vzdrževanja, saj gibanje drevesa zaradi vetra in njegova rast povzročata kar precejšnje poškodbe. Preže so last LD-ja in imajo dostop do njih vsi člani, seveda po načelu kdor prvi pride. Veliko pozornosti namenjamo varnosti, tako da stalno preverjamo trdnost posameznih delov, npr. lestve, nosilne stebre, morebitna namerna poškodovanja itd.

V informacijskem sistemu “Lisjak” imamo evidentirane vse preže s podatki lokacije (GPS koordinate), ID objekta, krajevno ime, KO in številka parcele, revir, leto aktiviranja objekta, lastništvo in ime člana zadolženega za objekt. Trenutno imamo evidentiranih 69 visokih prež.