Delo z mladimi in odnosi z javnostmi

Predsednik komisije za izobraževanje je pri nas zadolžen tudi za področje dela z mladimi in stike z javnostmi. To funkcijo opravlja Silvo Oven.

Drugošolci z matične šole OŠ Stična so v sodelovanju z Lovsko družino Ivančna Gorica v okviru dneva dejavnosti doživeli zanimiv in poučen naravoslovni dan. Spoznali so del lovišča, življenjsko okolje divjadi in še vrsto drugih zanimivosti.

Učenci so se z avtobusom odpeljali do lovske opazovalnice – preže – v Metnaju, kjer sta jih pričakala in pozdravila lovca Silvo Oven in Uroš Hauptman. Pod njunim vodstvom so si učenci ogledali notranjost opazovalnice in si z daljnogledom razgledali okoliško pokrajino. Plezanje na prežo je bila za večino učencev nova in enkratna izkušnja. Z nasmehom na obrazu so zapuščali lovsko opazovalnico, saj je vrh le-te za mnoge učence predstavljal poseben osebni dosežek. Dolgoletni član Silvo Oven je ob tem povedal nekaj zanimivih informacij, predvsem čemu služijo opazovalnice, kako poteka opazovanje divjadi in nam v naravi pokazal del lovišča LD Ivančna Gorica.

Pot smo nadaljevali do lovske koče na Mali Goričici, kjer so bili zbrani še ostali lovski tovariši, člani LD Ivančna Gorica, in sicer starešina Jože Zaman, Brane Zupan, Rudi Janežič, Jože Plankar, Zvone Lavrič ter vodnik psičke Nubie Matej Lah, član sosednje LD Šentvid pri Stični.

V uvodnem nagovoru in pozdravu starešine Jožeta Zamana so učenci dobili vpogled v društvo in delo, ki ga opravljajo lovci. Predstavil je delovanje društva ter nam na kratko napovedal potek dneva.

Pod strokovnim vodenjem lovcev so se učenci odpravili na organizirano učno pot, ki je potekala po delu lovišča. Pot je vsebovala več postaj, na katerih so bile preparirane živali. Lovec Jože Plankar nam je na prvi postaji podrobneje predstavil lisico, nato pa jazbeca. Zanimivosti o kuni, divji mački in kragulju nam je povedal lovec Brane Zupan. Starešina LD pa je opisal sovo in medvedjega mladiča. Pokazal nam je tudi medvedjo lobanjo. Učenci so jim z zanimanjem prisluhnili, vedoželjni pa so jim zastavljali tudi vprašanja. Prehajanje do posameznih živali so popestrile zabavne uganke, preko katerih so učenci ugibali, katera bo naslednja nagačena žival.

Preostanek naravoslovnega dne se je odvijal pred lovsko kočo. Tam smo si ogledali lanskoletno pridobitev LD Ivančna Gorica, in sicer hladilnico, namenjeno shranjevanju uplenjene divjadi. Pravo bogastvo pa se nahaja v notranjosti lovske koče. Še posebej dečki so bili navdušeni nad razstavljeno lovsko opremo in trofejami. Med temi so gotovo najbolj izstopali črni medved, volk in divji petelin. Učenci so lahko otipali kožuha črnega medveda in volka, obenem pa poslušali Silva Ovna in Zvoneta Lavriča, ko sta pripovedovala, kje so bile uplenjene živali in o prepariranju le-teh.

Za še prijetnejši zaključek je poskrbela lovska psička Nubia, ki je pod vodstvom vodnika Mateja Laha pokazala svoje veščine. Je šolana, vodljiva, prijazna in izredno spretna pri iskanju in prinašanju, kar nam je tudi dokazala. Posamezni učenci so imeli možnost sodelovati pri demonstraciji, kar je bila za njih izjemna izkušnja.

Pred odhodom v šolo so lovci poskrbeli še za okrepčilo in posladek. Zahvalili smo se jim za gostoljubje in jim skozi okna avtobusa pomahali nasvidenje ter jim zaželeli »dober pogled«.

Učenci so z obiskom lovcev doživeli zelo razgiban in poučen dan. Ne samo da so poglobili svoje znanje o živalih, njihovem okolju, temveč so podrobneje spoznali delo in dejavnost lovcev ter se seznanili s tem, kako nujno potrebno je njihovo delo za ohranjanje naravnega okolja. S prve roke so videli, da delo lovcev ni samo lov, ampak tudi skrb za lovišče, krmljenje divjadi ter varovanje življenjskega prostora divjadi in drugih prostoživečih divjih živali.

Učenci še sedaj, ko so že v šoli, obujajo spomine, kar dokazuje ne le to, da so se veliko naučili in novega spoznali, temveč tudi, da so lovci pri njih res vzbudili zanimanje.

Hvala starešini in članom LD Ivančna Gorica, da so nam pripravili nepozaben dan.
 
Zapisala: Maja Miklavčič

Nekaj mnenj učencev:

Meni je bila najbolj všeč nagačena sova. Nisem vedela, da sova ne obrača oči, temveč samo glavo.

Špela, 7 let

Všeč mi je bilo, ko sem psički skrila kožuh in sem bila navdušena, ko ga je našla. »Le kako lahko tako dobro voha?«

Mila, 7 let

Ko bom velik, bom lovec. Imel bom svojega lovskega psa, klobuk in puško.

Anes, 7 let

Prvič sva videla kuno, zato naju je ta najbolj navdušila. To je res prisrčna manjša žival. Všeč so nama njene bele proge.

Nik in Ajda, 7 let

Lovci LD Ivančna na prazgodovinskem dnevu OŠ Stična »Bitje in žitje virskega mesta«

V soboto 30.marca 2019 je Virsko mesto spet oživelo, saj se je na “Cvinger” odpravila stotinja osnovnošolcev OŠ Stična, učencev od prvega do devetega razreda. Spoznavali so vsakodnevno življenje prebivalcev Virskega mesta v času železne dobe, pred 2500 leti. Ker je bil v tistem času lov pomemben za preživetje skupnosti se je ena skupina učencev “prelevila” v lovce. Da bi o divjih živalih in lovu iz prve roke izvedeli kaj več, so povabili lovce naše LD. Vabilu so se odzvali: Silvo Oven, Jože Plankar, Jože Zaman in Branko Zupan. Z lovskim psom pa se jim je pridružil tudi Matej Lah s psičko Nubio (Matej je član LD Šentvid pri Stični).

Učenci prve triade Osnovne šole Stična na obisku
Mala Goričica, 18. oktober 2019

Tudi letos so nas obiskali učenci prve triade OŠ Stična.  Skupaj smo preživeli nekaj dopoldanskih ur v prijetnem vzdušju. Zaradi časovne stiske smo letos organizirali predstavitev divjadi in lovstva pri lovskem domu. Najprej so se učenci odpeljali v bližino Metnaja, kjer so si ogledali lovsko opazovalnico, se nanjo tudi povzpeli in kot pravi lovci z daljnogledom opazovali okolico. Po prihodu na Malo Goričico jih je pred lovskim domom pozdravil starešina Jože Zaman in jim na kratko opisal delovanje lovskega društva in delo lovcev. Učenci, učiteljice in spremljevalci so se potem razdelili v štiri skupine, vsaka skupina pa je spoznavala različne vrste divjadi in lovčevo opremo. Letos smo pri naravoslovnem dnevu sodelovali: Jože Zaman je predstavil gozdne kure, Jože Plankar je pripovedoval in pokazal preparate zveri. Na balkonu lovskega doma je Branko Zupan otrokom povedal marsikaj zanimivega o ujedah in sovah. Matej Lah je učencem razložil in pokazal preparate in rogovja parkljarjev. Zvone Lavrič je otrokom predstavil nekaj lovčeve opreme ter jim  podaril brošuri Sledi in Marko na lovu. Za konec je Matej Lah vsem skupaj predstavil psičko Nubio in pokazal nekaj vaj prinašanja in iskanja.

Učenci-objava v časopisu Klasje
Učenci-objava v reviji Lovec
LD Ivančna Gorica na stiškem sejmu, 20. maja 2018

Lovci LD Ivančna Gorica smo večkrat razmišljali, kako bi v lokalni skupnosti in širše predstavili društvo in delo, ki ga lovci opravljamo. Prva priložnost se nam je ponudila junija, leta 2016, ob praznovznju 70-letnice društva. Takrat smo priredili proslavo v občinskem središču, v Kulturnem domu v Ivančni Gorici. Prireditev je lepo uspela in je bila odmevna tudi pri nelovski javnosti.

Naslednja prilika se nam je ponudila na stiškem sejmu, 20. maja 2018. V Stični smo po pol stoletja ponovno obudili sejem Exaudi ali sejem na portno nedeljo, ki ima 700-letno tradicijo, saj je stiški samostan pridobil pravice za sejem že v 13. stoletju. Ime Exaudi je nedelja dobila po vstopnem spevu, ki so ga ta dan peli pri bogoslužju. Sejem, ki se je odvijal ob potoku, v neposredni bližini starodavnega stiškega samostana, že s samo lokacijo nagovarja k drugačni, bolj kulturno naravnani sejemski ponudbi. Tako je poleg prikaza skoraj pozabljenih domačih in umetnostnih obrti, delavnic in ustvarjalnic, sodelovala tudi množica lokalnih društev.

Lovci LD Ivančna Gorica smo se prav posebej potrudili, da bi na obiskovalce pustili karseda dober vtis. Pripravili smo stojnico, na kateri je bilo veliko informativnega gradiva s področja lovstva, predvsem pa sva se na vsakovrstna vprašanja dobro pripravila “stojničarja”, Branko Zupan in Zvone Lavrič. Seveda smo poskrbeli tudi za kulinarično ponudbo, saj na takem dogodku ne sme manjkati dober divjačinski golaž. Res je bil dober, ker ga je pod budnim očesom in receptu našega starešine Jožeta Zamana, pripravila ekipa lovcev, v sodelovanju z družinskim podjetjem “Mesarstvo Maver” iz Stične.

Zanimanje obiskovalcev je bilo nad pričakovanji, naša prisotnost pa je bila za nekatere kar prijetno presenečenje. Skoraj zagotovo je marsikdo od mlajših obiskovalcev sploh prvič videl lovca v lovski obleki! Ponovno smo prišli do spoznanja, da smo dolga leta delovali preveč odmaknjeno od oči javnosti. Tudi ta sejem je bila prilika, da stopimo korak naprej, ter predstavimo širši javnosti naše naravovarstveno poslanstvo.
 
Galerija fotografij s sejma:

Sejem-objava v reviji Lovec
Obisk druge javnosti v lovišču

V nedeljo, 18. junija 2023 je bila v Stični (Občina Ivančna Gorica) izvedena delavnica o pomenu in pozitivnih vplivih hoje in nasploh gibanja na zdravje, počutje in socializacijo ter ohranjanje in izboljšanje psihofizičnega zdravja oseb z motnjo v duševnem razvoju (OMDR) in njihovih družin oz. skupnosti. Na delavnico so bile vabljene OMDR, njihovi svojci, skrbniki in prijatelji. Osrednji del dogodka je bil pohod na Nograd, hrib nad Stično, ki je del lovišča LD Ivančna Gorica. Tam je skupino pričakal naš lovec Silvo Oven, sicer predsednik komisije za izobraževanje in odnose z javnostmi. Na prošnjo organizatorja delavnice je udeležence seznanil s pravili  obnašanja v naravi, varnega gibanja po gozdu in ravnanju z morebitnim srečanjem z divjimi živalmi. Vprašanj zanj kar ni hotelo biti konec.